⦁ Какво да направя преди да започна да бягам? Независимо

...
  ⦁	Какво да направя преди да започна да бягам? Независимо
Коментари Харесай

Бягане за начинаещи - алманах с най-базовите правила и упражнения

 

⦁ Какво да направя преди да стартира да тичам?
Независимо дали ще е през днешния ден, на следващия ден или след седмица, преди да започнете да бягате, изгледайте това видео. Беговите извършения, които демонстрирам във видеото, са обикновени и напълно базови, налични за всеки. За страдание множеството хора не ги вършат, а точно те са в основата на това да бягате вярно и да извличате максимума от всеки един крос.

 

⦁ По кое време на деня да тичам и за какво?
Бягане вечер или заран? Всъщност това постоянно е било въпрос на избор. Какво стимулира избора ви за едната или другата алтернатива: коя от тях дава отговор на вашия метод на живот?
 

⦁ Как да вкарам тичане в всекидневието си без това да ме натоварва в допълнение? 
Вечерните бягания ви излагат на риск от безсилие, а това попречва постигането на ефикасни резултати.
Възможно е да пристигна миг, в който да ви се прииска да спрете, просто да прекратите всичко, да се приберете и да си легнете. Такива неща се случва, в случай че имате претрупан ден. А най-големият проблем при късните бягания е общата отмалялост, която изпитвате, изключително в случай че работите изправени с часове!
 

„ Когато се уморите, научете се да си почивате,

а не да се отказвате “
Сутрешното тичане има преимущество в това отношение. То дава опция да се възстановите до края на деня с пълноценно хранене, хидратация, разпъване, а за какво не и масаж. 
Нивата на синовиалната течност заран са по-високи - това " омекотява " амортизацията, поемана от ставите и коленете ви. Те са директно свързани с работата на ставите и въздействието им отслабва в хода на деня и под натиска на телесното тегло.
Така наречената „ летежна фаза “, която разграничава ходенето от бягането, е един от детайлите, по който би трябвало да се работи и да се приготвя добре, с цел да можете да извлечете максимума. Вижте повече за това, както и няколко подскочни извършения - във видеото.


⦁ Метеорологичните условия - водещ фактор за бягането ми?
Като цяло бягането е занятие навън, което се въздейства от вашето усещане за топло и студено.
За разлика от бягането денем, за дълго вечерно тичане е значимо да знаете, че има огромна разлика в регулирането на телесната температура. Обикновено денем е задоволително да облечете един пласт облекла (шорти и тениска) и може да сте спокойни, че ще ви е добре.
При вечерното тичане има основна разлика в метода. Трябва да започнете, когато сте добре загрели , и да носите блуза или ветровка, ако стане по-хладно. И в двата случая, подгответе се за тренировката си и изберете уместно облекло.
Важно: тичайки на открито в полумрак, без значение от сезона,  горещо предлагаме да изберете добре осветени маршрути  - и в случай че бягате при понижена дневна светлина - било то рано заран или късно вечер -   носете уместно облекло, тъй че водачите да ви виждат отдалече.


⦁ Хранене и хидратация?
Голямото предизвикателство при утринното тичане е неналичието на време да се нахраните пълноценно, преди да тръгнете.
Ако вършиме дълго утринно тичане, за предпочитане е да хапнете преди този момент , тъй като евентуално няма да ядете до обяд - по този метод ще имате към 12-часова " дупка " от последното си хранене. Някои избират да вечерят щедро и по-късно да не закусват, което в един миг се трансформира в проблем, други хапват лека закуска преди утринната подготовка и по-късно вършат здравословен обяд (това предлагаме и ние).


⦁ Как да запазя неизменност?
Най-важното за всичко, което вършиме, е да останете стимулирани.
Помислете за това, което ви държи ангажирани и непрекъснати.  За някои хора утринното тичане е метод да се откъснат за момент от работа, семейство или други задължения, които ги лимитират през останалата част от деня.
Но дано бъдем реалисти - не всеки е ранно пиле. Може би сте нощна птица. Някои хора са по-енергични в следобедните и вечерните часове и това е времето, в което работят по-добре. Така имат време да съберат сили в хода на деня. Или може би обичат да стоят в леглото до последната минута и просто не могат да си показват да изминат 5 или повече километра рано сутринта и по-късно - да преживеят работния ден. Ако сте нощна птица, решението е да отделите известно време в късния следобяд.
Ключово за пълноценното тичане е да откриете кое време на деня е най-подходящо за вас и по кое време сте най-енергични.  Като цяло аргументите са свързани по-скоро с пиковете на избрани хормони, само че ще обясня това в друга публикация. Най-подходящото време за спорт е характерно за вас съответно и е обвързвано с биологичния ви часовник.


⦁ Сам/а или в компания?
И двете имат плюсове и минуси. От една страна, бягането в компания от време на време оказва помощ да извършите повече, в сравнение с можете. От друга страна, може тотално да съсипе тренировката ви.
Ако ще имате сътрудник в бягането е най-добре всеки от вас да е наясно какво желае да реализира и да имате сходни визии по въпроса. Дали е тичане просто за многообразие или и двамата се стремите към избрана цел? Рисковете от разпръскване, които водят до това някой да пропуща или напряко да скатава, дебнат отвред.
Подсказка: Задайте екипни цели и ги следвайте стриктно. Друг вид пред вас е, в случай че имате куче - има ли по-добра компания за тичане от най-хубавия другар на човек?
Важно: Използването на смарт часовник или гривна постоянно е положително решение. Не единствено, с цел да следите основни индикатори като време, разстояние, пулс, само че и с цел да ви подтиква и стимулира да продължавате и да бъдете непрекъснати. Като моя другар на фотографията.



Стефан Терзийски, фитнес специалист и създател на Bestefficient ™

За мен Гугъл знае: Магистърска степен " Фитнес, Спорт, Здраве " Диететика - специализация във Франция Кондиционна подготовка на професионални спортисти в Париж Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти би трябвало да знаеш: Обичам специалността си и за мен всеки човек, който избере да работи с мен и всеки случай е специфичен:)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР